សាច់ជ្រូកចំនិត ប៊ឺហ្គឺ និងសាច់ក្រក អាចធ្វើឲ្យប៉ះពាល់សុខភាពរបស់អ្នកយ៉ាងណា?
យោងតាមប្រធានសុខភាពពិភពលោក សាច់ជ្រូកបន្ទាស់ស្តើងៗ(Bacon) ប៊ឺហ្គឺ និងសាច់ក្រក
អាចបង្កឲ្យមានជំងឺមហារីកដូចទៅនឹងបារីដែរ។
អង្គការសុខភាពពិភពលោក
និងរាយនាមសាច់មានសារធាតុអាចបង្កជាជំងឺមហារីកច្រើនបំផុត, រួមជាមួយ Arsenic និង Asbestos។
សាច់ក្រហមស្រស់
ក៏ត្រូវបានចូលរួមក្នុង "ពពួកសារជាតិបង្កមហារីក" ដែរប៉ុន្តែទំនងជាត្រូវបានជាប់ចំណាត់ថ្នាក់តិចតូចជាងអាហារសាច់កំប៉ុង។
តាមរយៈវិស័យកសិកម្ម
និងវិស័យស្បៀងអាហារបានប្រាប់ឲ្យដឹងថា អាហារប្រភេទនេះគឺមានភាពពេញនិយម និងអាចចែកចាយបានយ៉ាងឆាប់រហ័ស ដូច្នេះអង្គការសុខភាពពិភពលោក
និងភ្ជាប់ជាមួយសញ្ញាព្រមានប្រាប់អំពីផលវិបាកនៃប្រភេទសាច់ទាំងអស់នោះ។
សាច់ទាំងនោះត្រូវបានធ្វើឡើងដោយ
ផ្សែង ជាតិហិល អំបិល និងថែមជាតិគីមីផ្សេងទៀត ឧទាហរណ៌ដូចជា សាច់ភ្លៅជ្រូក(ham), សាច់ជ្រូកចំនិត(bacon), សាច់គោសាំងវ៉ីច សាច់ក្រកអ៊ីតាលី HotDog និងសាច់ក្រកដ៏ទៃទៀត។
ការស្រាវជ្រាវជំងឺមហារីកដោយភ្នាក់ងារ WHO បានសម្តែងការព្រួយបារម្ភនៃ ការកើនឡើងនៃសារធាតុជំងឺបង្កដោយសាច់
ហើយវាបានកំពុងគំរាមកំហែងអាយុជីវិតប្រជាជនអង់គ្លេស ១៥០.០០០ នាក់។
ការពិសោធ៍មួយបានបង្ហាញ
ប្រសិនបើប្រជាជនអង់គ្លេស បន្ថយការបរិភោគសាច់ក្រហមនៅត្រឹមតែ ២០ក្រាម ក្នុងមួយថ្ងៃ មនុស្សដែរគ្រោះថ្នាក់ដោយជំងឺមហារីក
អាចកាត់បន្ថយបានប្រហែលជា ២០.០០០ នាក់ក្នុងមួយឆ្នាំ។
រដ្ឋាភិបាលបានដាក់កំហិតអោយប្រជាពលរដ្ឋរបស់ខ្លួនទទួលទានសាច់ក្រហម
មិនច្រើនជាង ៧០ ក្រាម ក្នុងមួយថ្ងៃ។
ប៉ុន្តែគួរបញ្ជាក់ផងដែរថាកាលពីឆ្នាំ
២០១១ បន្ទាប់ពីវិធានការនេះចាប់ផ្តើម បានធ្វើឲ្យ ឧស្សហ៍កម្មសាច់របស់ប្រទេសអង់គ្លេសរងផលប៉ះពាល់យ៉ាងខ្លាំង
ដោយសារតែវិស័យនេះអាចរកចំនូលសម្រាប់ប្រទេសជាតិ ២.៨ billion និងផ្តល់ការងារ ៤៤០.០០០ ដល់ប្រជាពលរដ្ឋ។
ប្រភពៈ dailymail
Post a Comment